Isännöitsijä osana isännöintibisnestä
Isännöinnin bisnesmalli ja yksittäisen isännöitsijän asema. Kirjoittanut: Kai Lehti

Yksittäisen isännöitsijän työpäivät ovat pitkiä ja raskaita, mikäli tämä saa työstään riittävän palkan ja lisäksi hoitaa työnsä kunnolla. Saadakseen riittävän palkan isännöitsijällä pitää olla monta taloyhtiöitä hoidettavaan ja varmaa on, että rutiinitehtävien lisäksi tulee koko ajan erilaisia ongelmia hoidettavaksi.
Isännöintiyrityksen näkökulmasta yksittäisen isännöitsijän pitää pystyä hoitamaan sellaisen määrän taloyhtiöitä, että tämä maksaa oman palkkansa lisäksi yhtiön välilliset kustannukset ja mielellään voittoa osakkeenomistajille. Varmaa on, että hoidettavia taloyhtiöitä on paljon, usein liikaa, ainakin isännöitsijän itsensä mielestä.
Isännöintiyrityksen laskutus muodostuu yleensä kiinteästä kuukausipalkkiosta ja tämän lisäksi erillislaskutuksesta, joka voi sisältää monia erilaisia tehtäviä ja asioita, yrityksestä riippuen. Kiinteä palkkio on usein kilpailutuksesta johtuen melko matala, joten liiketoiminnan tuotto tehdään erillislaskutuksella.
Isännöintiyrityksen johdon tehtävänä huolehtia yhtiön edusta, eli että se tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen. Ainoa keino tähän on laskuttaa palveluista enemmän kuin mitä yrityksen toiminnan kuluihin menee. Työntekijän velvollisuutena taas on noudattaa niitä määräyksiä, joita työnantaja antaa työn suorittamisesta, esimerkiksi pyrkiä tekemään mahdollisimman paljon erillislaskutettavaa työtä.
Isännöitsijän pitäisi samanaikaisesti pystyä edistämään sekä työnantajansa että asiakastaloyhtiöidensä etua. Kun kysymys on siitä, että paljonko ja minkä sisältöistä erillislaskutettavaa työtä myydään tai miten paljon tehdään töitä kiinteän palkkion eteen tehdään, ei voida välttyä ristiriidalta.
Monilla isännöintiyritysten omistajilla on myös toinen liikevoiton tekemistä tärkeämpi tavoite, nimittäin yhtiön arvon kasvattaminen. Isännöintialalla vain harvat yritykset onnistuvat markkinoinnissaan niin hyvin, että asiakkaita saataisiin lisää merkittäviä määriä orgaanisen kasvun kautta. Syynä tähän on se, että taloyhtiöiden hallitukset pitävät isännöitsijän vaihtamista hankalana ja riskialttiina tehtävänä.
Koska uusia asiakkaita ei ole helppoa saada, maksetaan asiakkuuksista hyvin. Isännöintiyrityksen omistajien kannattaa siis hankkia mahdollisimman paljon asiakkaita ja myydä sitten liiketoiminta tai koko yritys hyvällä hinnalla yleensä isommalle kasvua hakevalle isännöintiyritykselle. Kun tavoitteena on asiakasmäärän kasvattaminen tulevan myyntivoiton toivossa, kannattaa uusia asiakkaita ottaa myös sellaisella hinnalla, joka juuri kattaa kustannukset.